HTML


Kisállat szemészeti szakrendelés
Kutya macska szembetegség diagnosztika, kezelés és műtétek.
www.allatorvos-szemeszet.hu


R&D Kismama Divat
Minőségi és egyedi kismamaruha megfizethető áron. Új nyári kollekció.
www.kismama-divat.hu

sidebar.png

Kötelezővé tenni a választási részvételt?

EU választás részvételi arány: 28,92%. Bár megígértem magamnak, hogy nem fogok politikával foglalkozni itt, elgondolkodtam a szavazás kötelezővé tételén.

valasztas.png

A 2014 –es év a választásokról szól, három is van idén, ami 20 évente következik csak be. A közélet, a társadalom ezzel foglalkozik folyamatosan. Ez most egy megkerülhetetlen téma. Erre az évre tehát 8 millió politológus országává válunk, szinte mindenki ilyen olyan formában, de erről beszél és észt oszt.

A legerősebben persze a „nagyon okosok” szoktak erről beszélni, de mondataikból a tények nem ismerete tükröződik. Velük vitatkozni szinte nem is érdemes. Van azonban egy kör, akiken mindig meglepődöm.

Azokon az embereken, akiknek nagyon megvan a véleménye, olyan formában, hogy a k*rvaanyázás szintig szidják az egyik vagy a másik oldalt. És amikor megkérdezem, hogy „voltál szavazni?”, akkor a válasz: „nem mentem el, olyan mindegy”.

Erre mondom én azt, hogy aki nem megy el, az utána egy szót se szóljon.

De mi lenne, ha kötelező lenne elmenni szavazni?

Gondolom, az nem véletlen, hogy az EU –n belül szinte sehol sem kötelező. Ha jól tudom, talán csak Belgium a kivétel. Valószínű tehát, hogy nálam okosabb emberek már végigjárták ezt a kérdést. Mi azonban egy elég hosszú beszélgetésbe keveredtünk ezzel kapcsolatban tegnap.

Kontra érv, hogy egy demokráciában pont az a lényeg, hogy semmi ilyesmit nem szabad előírni, a választópolgár maga dönthesse el, hogy akar élni a jogával, vagy nem. Jó érv, nem tagadom.

Szintén ellene érv, hogy van olyan, akire ez indokolatlan terhet ró. Mármint az, hogy neki fel kell kerekednie és el kell mennie egy szavazóhelyiségbe. Na, ezt már vitatnám, hiszen a szavazóköri helyiségek okos rendszerével és a mozgóurna rendszerével ez nagyjából kivédhető. A többi ember viszont szánjon rá az életéből 1 órát oda vissza erre a procedúrára.

Legyen többfordulós, és az első érvényessége legyen részvételi arányhoz kötve. Na, ezt már próbáltuk, a másodiknál nincs küszöb, majd azon eldől az eredmény. Ja, és kétszer annyiba kerül.

És aki nem tud kire szavazni, mert mindegyiket utálja? Akkor elmegy, és senkire sem szavaz. Az is egy vélemény. És pontosabban jelzi a nyertes legitimitását.

Én kötelezővé tenném minden választópolgárnak a szavazást. Igenis mindenkinek kelljen így vagy úgy, de valamilyen véleményt nyilvánítania.

Az nem működik, hogy széttárt kezekkel várjuk a kormány/parlament/EU segítségét, hogy oldjon meg helyettünk mindent. Az nem működik, hogy teli pofával szidjuk egyik vagy másik oldalt. De ara nem vesszük a fáradtságot, hogy x évente egy órát arra szánjunk, hogy szavazzunk valakire.

(kép forrása: saját szerkesztés)

54 komment

Címkék: politika választás2014

A bejegyzés trackback címe:

https://varosember.blog.hu/api/trackback/id/tr886220168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hekhekhekhekkinen 2014.05.28. 14:45:50

"És aki nem tud kire szavazni, mert mindegyiket utálja? Akkor elmegy, és senkire sem szavaz. Az is egy vélemény. És pontosabban jelzi a nyertes legitimitását."

Nem értem, mennyivel jelzi ez jobban a legitimitást, mint ha egyszerűen nem megy el.

Arra gondolsz, hogy így a pofádba tolnák, hogy 70% érvénytelenül szavazott/egyikre sem szavazott, míg jelenleg kell egy kis fejszámolás a NAGY fidesz tényleges eredményét kiszámítani?

(GY.K. 10 milliós országban 1,2 millió szavazatot kapott a fidesz)

Engem is zavar az emberek érdektelensége.
Mondanám hogy így lenne, de továbbgondoltam.
De engem a buta, műveletlen, tájékozatlan emberek zavarnak. Sőt utálom őket.
Az hogy nem megy el szavazni valaki, nem ok hanem okozat.
Mert egy okos, művelt, tájékozott ember egészen biztosan elmegy.

Nekem nem hiányzik, hogy 5 millió kapafogú proli belepofázzon a döntésembe.

GyMasa 2014.05.28. 14:52:15

En meg ket dologgal kiegeszitenem:
- Aki nem szavaz fizessen mondjuk 10 000 HUF buntetest. Legalabb akkor reszben megterul a beletolt penz.
- Legyen a lapon egy "Ezek kozul egyikre sem/Ti mind hulyek vagytok" mezo.

fepe 2014.05.28. 15:03:28

Ritkán olvasni ekkora nagy baromságot...

Szevasztok 2014.05.28. 15:11:29

@GyMasa: Én inkább megfordítanám!

A kopogtatócédulának legyen értéke és aki nem megy el szavazni az utána beválthassa pénzre (pl. 3000 Ft-ra ~10EUR).

Akinek ez is sokat számít, annak a szavazatát könnyű megvenni, ezért aztán nem is baj, hogy nem szavaz.

A "senkire sem" lehetőséget pedig mindenképpen fel kellene tüntetni a szavazólapon, az érvényességet, pedig ezt figyelembe véve is megállapítani.

Más: Miért nem lehet interneten leadni a szavazatot? Nem szabad, hogy ez manapság gondot okozzon...

neszóljszámnemfájfejem 2014.05.28. 15:21:50

Szintén egy baromság halmaz! Kisapám te hiszel a mesékben!!! Mióta érdekled te akármelyik politikust, arra vagy jó barátocskám, hogy busás jövedelemhez juttassad, és annyi. Változik is akármi?? Naiv vagy öcsém!

seahawks 2014.05.28. 15:37:23

nem tenném kötelezővé, mert akkor nekem is el kéne mennem.

seahawks 2014.05.28. 15:40:37

@hekhekhekhekkinen:
"Mert egy okos, művelt, tájékozott ember egészen biztosan elmegy."

ez nem igaz. a baráti körömben értelmes, művelt diplomás emberek vannak, rendszeresen politizálunk(nem kocsmában lerészegedve) és mégsem járunk szavazni már 94 óta.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.28. 15:40:52

@hekhekhekhekkinen:
Egy gazdasági oldal fórumán volt egy topik arról, hogy ki kire szavaz. Na pont az a fórumozó írta azt, hogy el sem megy szavazni, aki egyébként az egyik legértelmesebb, legtájékozottabb gazdasági és gazdaságpolitikai témákban is, és el kell mondjam, az indoklása teljesen logikus és érthető volt.

♔bаtyu♔ 2014.05.28. 15:41:07

Miért zavar az téged, ha más nem megy el szavazni?

Narancskommunista (törölt) 2014.05.28. 15:50:56

Egyébként én már valahol felvetettem, de én amellett, hogy nem tenném kötelező a választás, a következő választási rendszert alkotnám meg:

Csak listás választás lenne, persze lehetne független jelöltként is indulni. Minden párt annyi képviselőt juttatna be a parlamentbe, amennyi egész százalékot elért, a töredék százalék nem számít, a függetlenek értelemszerűen 1%-ot kellene elérniük, a túlnyerés szintén megy a levesbe. Lehetne szavazni arra is, hogy senki sem. A senkire sem adott szavazatok után nem jutna be senki, ahogy a tört szavazatok után sem, így a választás eredményétől függene, hogy a 100 parlamenti helyből (ennyi elég lenne bőven) hány lenne betöltve. A parlamentben pedig mindenhez abszolút többség kellene, tehát ha 50 képviselő jutna be, akkor mind az 50 szavazata kellene. Ha nem bírnak kormányt alakítani, akkor új választás.

Mikor ezt máshol leírtam, az a kritika ért, hogy akkor a képviselők nem egyeznének meg és újabb meg újabb választás lenne, vagy egyszerűen 51% mindenki ellen szavazna, és akkor ezért lenne újabb választás, és az milyen kurva drága.

Nos, ezért találtam ki még egy dolgot, ha nem bírnak megegyezni a kormányalakításban, akkor az így bejutott képviselők az új választáson már nem indulhatnak (a továbbiakban sem, ha a második is sikertelen), a pártoknak új embereket kell tenniük a listára. Egyébként is egy képviselő csak egy ciklusig lehetne a parlamentben. Így aztán érdekeltek lennének a kormányalakításban. Ami meg a szavazókat illető, ők abban lennének érdekeltek, hogy csak indokolt esetben szavazzanak arra, hogy senkire sem, az elején persze pofára esne mindenki, és tényleg sokba kerülne a megismételt választás, de idővel stabilizálódna a helyzet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 15:51:01

Cipruson, Görögországban, Luxemburgban is kötelező szavazni.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.28. 15:53:53

Szerintem nem nagyobb baromság, amit leírtam, mint amit a posztoló összehozott.

Gera 2014.05.28. 16:01:54

@Narancskommunista: Érdekes lenne, az biztos. A stabilitásában nem vagyok biztos, de a mostani rendszer meg annyira stabilra sikerült, hogy már emiatt szívunk.

Gera 2014.05.28. 16:11:28

A posztoló alapvetésével meg nem értek egyet, mi több, herótom van már ettől a hülyeségtől, hogy csak az pofázzon, aki szavazott is. Szerintem mindenki csak arra szavazzon, akit ténylegesen támogatni tud és nem valaki ellen meg a kisebbik rosszra meg hasonlók.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.28. 16:24:55

@Gera:
Arról nem is beszélve, hogy teljesen jogosan kritizálhatom azt is, akire szavaztam.

s 2014.05.28. 16:38:31

"Én kötelezővé tenném minden választópolgárnak a szavazást. Igenis mindenkinek kelljen így vagy úgy, de valamilyen véleményt nyilvánítania."

Te a választókra nézve kötelezettséget írnál elő. Miért nem írsz elő kötelezettséget a politikusok számára? Arra miért nem gondolsz, hogy azért nem mennek el a népek szavazni, mert a politikusok folyamatosan átbasszák őket, és ezzel mára tele lett a fasza mindenkinek? Nekik csak ez a védekezés maradt egyedül, nem adni felhatalmazást senkinek. Te ezt az utolsó morzsáját próbálod megszüntetni az ellenállásnak. Szerintem ostoba vagy.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.28. 16:43:29

@s:
Speciel elég sokszor volt, hogy nem baszták át a politikusok a választókat, a két legjobb példa 2002 és 2010. 2002-ben irracionális osztogatást ígért az MSZP, és a nép meg is kapta (sajnos), 2010 előtt a Fidesz pedig átment kommunistába (lásd pl. hülyenépszavazás), valamint folyamatos ellenségkép keresőbe, aztán ennek megfelelően is kormányoz azóta is.

ggaborx 2014.05.28. 16:49:33

@Narancskommunista: Végre valaki, aki képes a meglévő rendszer keretein túlmutató elképzeléssel is előállni! Minden elismerésem! Függetlenül attól, hogy az általad vázolt megoldás jó-e vagy sem, az önálló, eredeti gondolatokra hatalmas szükség van.

A többség sajnos csak az aktuális rendszer szabályai szerint képes elképzelni bármilyen változást. Ami, mint látjuk több mint 20 éve semmilyen érdemi eredményre nem vezet.

Viszont pillanatok alatt elsöprő többséggel fognak hülyének nézni ha ilyesmiket hangoztatsz, hiszen ez sehogysem fér bele a fidesz-jobbik-mszp háromszögbe. A szavazók döntő többsége sajnos rég leszokott az önálló gondolatokról, nem is értik mi az, hogyan születik? És amit nem értenek azt megölik. Sok gondolatot olvastam már az elmúlt években arról, hogy miként lehetne rendszerszinte változtatni, de egyik sem jutott el még csak az érdemi vita szintjére sem. A többség megölte, eltaposta a gondolat csíráját is, mert nem is értette, de nem is akarta érteni.

Végeredményben én azt a következtetést vontam le, hogy ebben az országban egészen pontosan olyan a mindenkori kormány, amilyet a nagytöbbség szeretne.
Hiszen az eléjük rakott választékon túl sosem néznek. Kényelmes és egyszerű módon eleve elvárják, hogy előre le legyen írva, ők miket szeretnek, mi a választék. Így aztán bármely rendszer, ami a mostanitól eltérő az végső soron a többség akarata ellen való lenne, így antidemokratikus.

Az általad vázol elképzelésről néhány szó:
Alapvetően egyetértek, de én még a listát is kivenném. Csak és kizárólag hús-vér létező emberekre lehetne szavazni. Egy párt a gyakorlatban semmit sem jelent, egy elvont fogalom, amivel remekül takaróznak a mögötte álló egyének.

Annak persze nincs akadálya, hogy az egyes jelöltek pártot színeiben kapányoljanak, de maga a választás egyénre szólhatna csak. Így aztán az emberek szépen kiválogatnák, hogy melyik pártból melyik emberben bíznak, melyikben nem.

Másfelől egy sokkal személyesebb, közvetlenebb és egyben felelősségteljesebb döntést is jelentene ez a szavazó részéről. Szó sem lehetne olyanról, hogy én ugyan erre a pártra szavaztam, de XY képviselő tetteivel nem értek egyet.

Az amúgy különösen tetszik, hogy mindenki csak 1x kap esélyt egy ciklusra, így tényleg valódi kényszer alakulna ki a kompromisszumos kormányzásra.

Az abszolút többséggel viszont nem értek egyet. Én ehelyett megtartanám és továbbfejleszteném a meglévő 2/3-os rendszert. A törvényalkotás területeit részletesen skáláznám és egyesével meghatároznám, hogy melyikhez mennyi szavazat kell, de egyik sem lehetne kevesebb 50%+1-nél.

Továbbgondolva az eredeti elképzelésedet néhány új gondolat:

Megszűntetném a kormányzási ciklusokat, helyette bevezetném a folyamatos bizalmi rendszert, amelyben bármely szavazó bármikor megvonhatja a korábbi szavazatát az adott képviselőre.

Így nem lenne értelme x évente költséges kapányokat folytatni, helyette bizonyítani kellene folyamatosan. Bizonyítani annak, aki a bizalmat személyesen megszavazta. Ez egészen pontosan az instant visszahívhatóság megvalósítását jelentené, ami szvsz már régen ráférne a teljes politikusi gárdára :)

Viszont így a végére a mégegyszer:
Mind a te mind pedig az én és mások hasonló elképzelései a jelenlegi össztársadalmi intelligencia szinten végső soron antidemokratikus elképzelések és nem jelentenek többet hiábavaló, értelmetlen ábrándozásnál. Sajnos.

ggaborx 2014.05.28. 16:49:33

@Narancskommunista: Végre valaki, aki képes a meglévő rendszer keretein túlmutató elképzeléssel is előállni! Minden elismerésem! Függetlenül attól, hogy az általad vázolt megoldás jó-e vagy sem, az önálló, eredeti gondolatokra hatalmas szükség van.

A többség sajnos csak az aktuális rendszer szabályai szerint képes elképzelni bármilyen változást. Ami, mint látjuk több mint 20 éve semmilyen érdemi eredményre nem vezet.

Viszont pillanatok alatt elsöprő többséggel fognak hülyének nézni ha ilyesmiket hangoztatsz, hiszen ez sehogysem fér bele a fidesz-jobbik-mszp háromszögbe. A szavazók döntő többsége sajnos rég leszokott az önálló gondolatokról, nem is értik mi az, hogyan születik? És amit nem értenek azt megölik. Sok gondolatot olvastam már az elmúlt években arról, hogy miként lehetne rendszerszinte változtatni, de egyik sem jutott el még csak az érdemi vita szintjére sem. A többség megölte, eltaposta a gondolat csíráját is, mert nem is értette, de nem is akarta érteni.

Végeredményben én azt a következtetést vontam le, hogy ebben az országban egészen pontosan olyan a mindenkori kormány, amilyet a nagytöbbség szeretne.
Hiszen az eléjük rakott választékon túl sosem néznek. Kényelmes és egyszerű módon eleve elvárják, hogy előre le legyen írva, ők miket szeretnek, mi a választék. Így aztán bármely rendszer, ami a mostanitól eltérő az végső soron a többség akarata ellen való lenne, így antidemokratikus.

Az általad vázol elképzelésről néhány szó:
Alapvetően egyetértek, de én még a listát is kivenném. Csak és kizárólag hús-vér létező emberekre lehetne szavazni. Egy párt a gyakorlatban semmit sem jelent, egy elvont fogalom, amivel remekül takaróznak a mögötte álló egyének.

Annak persze nincs akadálya, hogy az egyes jelöltek pártot színeiben kapányoljanak, de maga a választás egyénre szólhatna csak. Így aztán az emberek szépen kiválogatnák, hogy melyik pártból melyik emberben bíznak, melyikben nem.

Másfelől egy sokkal személyesebb, közvetlenebb és egyben felelősségteljesebb döntést is jelentene ez a szavazó részéről. Szó sem lehetne olyanról, hogy én ugyan erre a pártra szavaztam, de XY képviselő tetteivel nem értek egyet.

Az amúgy különösen tetszik, hogy mindenki csak 1x kap esélyt egy ciklusra, így tényleg valódi kényszer alakulna ki a kompromisszumos kormányzásra.

Az abszolút többséggel viszont nem értek egyet. Én ehelyett megtartanám és továbbfejleszteném a meglévő 2/3-os rendszert. A törvényalkotás területeit részletesen skáláznám és egyesével meghatároznám, hogy melyikhez mennyi szavazat kell, de egyik sem lehetne kevesebb 50%+1-nél.

Továbbgondolva az eredeti elképzelésedet néhány új gondolat:

Megszűntetném a kormányzási ciklusokat, helyette bevezetném a folyamatos bizalmi rendszert, amelyben bármely szavazó bármikor megvonhatja a korábbi szavazatát az adott képviselőre.

Így nem lenne értelme x évente költséges kapányokat folytatni, helyette bizonyítani kellene folyamatosan. Bizonyítani annak, aki a bizalmat személyesen megszavazta. Ez egészen pontosan az instant visszahívhatóság megvalósítását jelentené, ami szvsz már régen ráférne a teljes politikusi gárdára :)

Viszont így a végére a mégegyszer:
Mind a te mind pedig az én és mások hasonló elképzelései a jelenlegi össztársadalmi intelligencia szinten végső soron antidemokratikus elképzelések és nem jelentenek többet hiábavaló, értelmetlen ábrándozásnál. Sajnos.

s 2014.05.28. 16:51:30

@Narancskommunista: Akkor is átbasztak, csak nem vetted észre. Ha nem basztak volna át, akkor ma nem ott tartanánk, hogy a politikusok kurva gazdagok, az ország meg rohad szét, hanem az lenne a szituáció, hogy az országnak eszelősen jól megy minden paraméter alapján, és a vezetői is részesülnek valamennyire ebből a sikerből. Nem ez van, tehát átbasztak.

Alick 2014.05.28. 16:54:02

@s: "Én kötelezővé tenném minden választópolgárnak a szavazást. Igenis mindenkinek kelljen így vagy úgy, de valamilyen véleményt nyilvánítania."

T. szavazatszámláló!
- Ha kíváncsi arra, hogy a szavazólapon a pártok logóin átfutó barna csík mit jelent, nyugodtan szagolja meg.
:)

s 2014.05.28. 16:56:59

@Alick: Én arra a papírra még csak nem is szarok. Nem vagyok ennyire igénytelen, kimegyek a mezőre . . .

Ianas 2014.05.28. 17:06:39

Szigorúan támogatom. Aki nem megy el, minden kihagyott szavazás után duplázott büntetést fizessen.

Az "egyik sem" érvényes opció, de én azt is támogatnám, hogy pártok esetén többre is lehessen valahogy szavazni, és ekkor oszoljon meg egyenlően a szavazat. Ennek az az értelme, hogy jelezni tudja a választó, hogy ezeket támogatja, a többit nem.

Az "egyik sem" pedig kötelezően figyelembe veendő valamilyen módon: vagy küszöb (e fölött nem érvényes a szavazás, mert a győztes nem legitim). Ez erősebb, mint az implicit "egyik sem", mert érezhetik az emberek, hogy a közösség döntésképtelensége kényszeríti őket vissza szavazni.

Ha ilyen lenne a rendszer, egész máshogy nézne ma ki a politikai paletta. A közöny vezetett a zelmúttnyóccévhez, meg a mutyikétharmadhoz is.

Gera 2014.05.28. 17:19:55

@ggaborx: A mostani állapot lebontását pont nem segítené a full egyéni rendszer bevezetése. Ettől ugyanis a pártok még nem szűnnének meg, úgyhogy elárulom, ennek az eredménye az lenne, hogy a fidesz 90+ százalékát adná az országgyűlésnek. Az se jelentene problémát, hogy csak négy évig lehet képviselő valaki, a pártok bármikor előrántanának annyi embert, amennyi ehhez szükséges. Persze önmagában egy ilyen négy éves korlát is meg tudná kicsit borítani a pártokon belüli erőviszonyokat, ez tény, de ez nem elég. Elsőre persze nekem is nagyon szimpatikus volt mindig is a tisztán egyéni rendszer, de be kell látni, az idióták többsége pártlogókra szavaz és akár a sátánt is megválasztaná, ha a kedvence jelöli, úgyhogy ez se a konkrét emberekről szólna.

A csak listás rendszer a megoldás, mert abban könnyű a belépés az új szereplőknek, 200 képviselő esetén ugye kb fél százalék és abszolút többsége meglehetősen nehéz elérni. Emiatt ugye erre a rendszerre azt mondják, hogy nem stabil, a túl sok szereplő nem tud normálisan kormányozni, gyakoriak a kormányválságok. Szerintem azért kipróbálhatnánk, mert a mostani atomstabil rendszerünk nem igazán vált be és lehet, hogy jobb lenne pont abba az irányba mozdulni, hogy több, a megegyezésre rákényszerített szereplő legyen a parlamentben.

A visszahívhatósággal se értek egyet, ez is inkább csak egy elsőre szimpatikus lózung, ami egy ideális világban lehet, hogy jól működne, de itt kérem egy csomó hülye van, ezt vegyük figyelembe. Működésképtelenné tenné a rendszert.

Gera 2014.05.28. 17:22:08

@Ianas: Kissé problémás lenne, ha egy ilyen rendszerben akár évekig nem bírna felállni az országgyűlés.

ggaborx 2014.05.28. 18:33:49

@Gera: Végülis ha jól értem az alapján érvelsz, hogy az áltag választó hülye. Erre írtam korábban, hogy pont emiatt nincs semmilyen valós alapja bármely egyéb alternatívának. Magyarán pont az van most is, amit a hülye többség akar, nincs min változtatni.

Amíg abból indulunk ki, hogy miként lehetne tompítani a hülye többség konkrét, kifejezett akaratát, mert véleményünk szerint egyénileg hülyeségek alapján szavaznának, addig tényleg semmi értelme semmilyen új rendszeren gondolkodni.

nu pagagyí 2014.05.28. 18:36:19

Csak egy ötlet. Mi lenne, ha a nem szavazók arányában a parlamenti helyekre a lakosság bizalmát bíró intézmények, köztestületek, érdekképviseletek küldenének képviselőt?

Például az MTA-ra, kamarákra, szakszervezetekre, egyházakra gondolok. Választások előtt független közvélemény kutatók megmérnék mennyire bíznak az emberek az ide sorolható szervezetekben és azok a betöltetlen helyekre bizalmi indexükkel arányosan delegálnak képviselőt.

HaCS 2014.05.28. 19:04:17

Tisztelt Posztíró!

Leírok egy nagyon egyszerű analógiát.
Ha a városomban csak néhány autószerelő van, és mindegyiknél jártam már, és mindegyik azzal végződött, hogy lehúzta a pénzem, és még jobban elrontotta az autóm, akkor inkább soha többet nem megyek szerelőhöz, és megoldom az életem az autó nélkül másképp (egyesek másik városba költöznek).

Ennek ellenére fenntartom magamnak a jogot, hogy az összes kontárt akár életem végéig szidhassam, ha újra nyilvános baromságot csinál.

Remélem érthető voltam.

2014.05.28. 19:15:45

Kell még egy szavazólap, rajta a politikusok neveivel. A játékszabályok itt egy kicsit mások lennének, az első három legtöbb szavazatot kapottat szépen élő adásban kivégeznék, a családjukkal együtt. Nem gonoszságból, csak hogy a politikusok számára is legyen valódi tétje a választásoknak. Szerintem durván megugrana a részvétel, és az élősködők is fogynának. Két legyet egy csapásra.

sutyerák 2014.05.28. 19:21:02

@seahawks: az értelmes diplomás emberek 90 előtt jártak szavazni kiöltözve,-mint xarospisti,-szép tömött sorokban.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.28. 19:23:21

@s:
Nem, ha mindig minden politikus azt csinálná, amit a lakosság többsége szeretne, akkor a jelenleginél is rosszabbul állnánk. Mondom, jó példa erre 2002 és 2010, ez az a 2 választás után, ahol a hatalomra jutott kormány a legközelebb jutott ahhoz, hogy a nép akaratát végrehajtsa, az eredmény meg katasztrófa mindkét esetben, szemben pl. a 95-ös Bokros csomaggal.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.28. 19:23:59

@Narancskommunista:
Kimaradt a vége, szóval szemben a Bokros csomaggal, amivel az MSZP kurvára átbaszta a lakosságot, amely kolbászból kerítést és 3,60-as kenyeret akart.

brodsky 2014.05.28. 19:34:22

@Narancskommunista: Érdekes gondolatkísérlet, a be nem tölött helyek kifejezetten tetszenek, a teljes konszenzus viszont kivitelezhetetlen (még úgy is hogy nem lehet senkit sem újra megválasztani). Előbbit egyébként lehetne úgy fokozni hogy nem százalékonként hanem x db szavazatonként járnának mandátumok, így egyrészt minden párt motiválva lenne a magas részvételi arányra, másrészt igyekeznének megszólítani a nemszavazókat is.

brodsky 2014.05.28. 19:39:05

Meg néha már azon is elgondolkodtam hogy mi lenne ha nem egy x-szel szavaznánk hanem preferencialista lenne (mondjuk sorba kellene rakni a pártokat/jelölteket). Kisebb esélye lenne pl a szélsőségeknek. Azt hiszem Ausztráliában működik hasonló.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.28. 19:39:41

@hekhekhekhekkinen:

"Mert egy okos, művelt, tájékozott ember egészen biztosan elmegy."

És mit csinál ott?

Mert egy okos, művelt, tájékozott ember egészen biztosan nem szavaz erre a buta, primitív, fogalmatlan csürhére.

MrHewitt · http://beindulok.blog.hu/ 2014.05.28. 19:46:26

Ekkora hülyeséget. Egy demokráciában semmi sem lehet kötelező. Az meg, hogy ha valaki nem szavazott, fogja be, megint csak hülyeség, mert valószínűleg nem azért nem szavazott, mert nem érdekli a dolog, hanem mert nincs olyan jelölt akire nyugodt szível le tudja adni a szavazatát.

Ha indulna Hitler, Sztálin és Pol Pot a magyarországi miniszterelnöki posztért, akkor te kire szavaznál? Senkire? És ha egyikre se, akkor fogd be, amikor ezek az emberek elkezdik ölni a népet? Kell az a lehetőség, hogy egyikre sem szavazok, lehet, hogy egy ideig nem lenne kormányunk, de az anarchia sem rosszabb, mint ami most van (nem csak a Fideszre gondolok). De a legjobb az volna, ha közvetlen demokrácia volna, mindenki nyújthatna be törvényjavaslatot, és mindenki szavazhatna a törvényjavaslatok mellett és ellen. Svájcban működik, Athénban működött, itt is működne.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.28. 19:47:04

@♔bаtyu♔:

"Miért zavar az téged, ha más nem megy el szavazni?"

A szockó majmok az egész kampánystratégiájukat arra építették fel, hogy akinek tele van a töke a Fidesszel, az úgyis csak rájuk tud szavazni - vagy a szatelitjeikre.

A posztolónak is ez fáj, hogy az emberek nem választották a "kisebbik rosszat", meg nem szavaztak "befogott orral", meg nem érezték a szavazást "állampolgári kötelességüknek".

Pedig tele volt az összes, címlapos bérelt helyen futtatott szockó blog összes kommentlistája a fenti érvekkel.

Ha tehetnék, nem csak a kötelező szavazást hoznák vissza, mint Kádár rendszerében volt, de azt is, hogy a szavazólapon csak ők feszíthessenek.

V-ger 2014.05.28. 20:26:01

@Gera: Belgium tök jól elvolt évekig így.

V-ger 2014.05.28. 20:26:29

@Ianas: Természetesen. Kötelező szavazást csak úgy lehet előírni, hogy az utolsó opció a "fentiek közül egyik sem". Ha jól emlékszem, ez Ausztráliban így is működik.

Innentől a jelenlegi nem szavazók két táborra oszlanak:
- kérek valaki mást (a fentiek közül egyik sem)
- nem érdekel (továbbra sem megy szavazni) - fizessen "büntetést"

Természetesen az első tábort erősítik az "egy gulyásért rád szavazok" választók. De ez akkor is már egy véleménynyilvánítás.

V-ger 2014.05.28. 20:31:14

@Narancskommunista: Azért ez így nem teljesen igaz. Mert pont Bokros volt az aki előre megmondta, hogy mi lesz a társadalmi reakció az intézkedés-csomagra.

Az már egy másik kérdés, hogy ugyanakkor azt is kijelentette, hogy ha megszavazzák a csomagot, akkor ő eltűnne pár évre.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.05.28. 20:57:34

Nem!

Inkább az kellene, hogy azon EU tagállamok, amelyekben a részvétel nem éri el mondjuk a 30%-ot, vagy 33.33%+1-et (1/3) azok az országok ne delegálhassanak képviselőt Brüsszelbe.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.05.28. 21:01:00

Nálunk nem működne a kötelező rendszer. Nem is lenne értelme. Kivitelezhetetlen lenne. Kb. a fele szavazólap érvénytelen lenne, meg amúgysem menne el mindenki, márcsak dacból sem, utánajárni több millió embernek meg értelmetlenség lenne. Fogalmam sincs, hogy hogy tud ez működni Belgiumban. De tényleg nem értem! Jó oké, sokkal demokratikusabbak mint mi, na de akkor is...

V-ger 2014.05.28. 21:35:10

@Nyekenyóka: "Nálunk nem működne a kötelező rendszer."

Dehogynem. Úgy, mint máshol.

Ismétlem:
Kötelező szavazást csak úgy lehet előírni, hogy az utolsó opció a "fentiek közül egyik sem".

Persze tudom, hogy politikusaink majd megpróbálnák negligálni a 45% (tipp) "húzzatok a p.cs.ba" szavazatot. De akkor ezt már nem lehetne az érdektelenségre fogni.

purplehaze 2014.05.28. 21:38:05

@V-ger: Egyetértek veled! Hiszen "az egyikre se" szavazás is vélemény nyilvánítás. Lenne meglepi a "nagyeszü" politikusainknak. Nem picit olvadna az a legendás 2/3!!!

V-ger 2014.05.28. 21:50:33

@Nyekenyóka: Fogalmam sincs.
Csak arra gondolok, hogy ha kötelező (retorziók mellett) a szavazás, miközben van "a fentiek közül egyiket sem" opció, akkor az érvénytelen szavazatok helyett az elutasítók inkább ezt választanák.
És amúgy az érvénytelen szavazat is szavazat. Mert "megjelent"!

Parlamenti választások után a saját szavazókörzetemben (pár száz szavazó), 74%-os részvétel mellett, egy "érvénytelen" listás (országos) szavazat volt. Az enyém.

Abban akarok hinni, hogy a maradék 26% nagy része beikszelné a "fentiek közül egyiket sem" opciót. Mert akkor ez már statisztikailag szignifikáns érték lenne.

V-ger 2014.05.28. 22:52:41

@Nyekenyóka: "amúgysem menne el mindenki, márcsak dacból sem"

Lassan tizenöt éve, hogy volt egy mérnök kollégám, aki ausztrál-magyar kettős állampolgár volt (szülei 56'osak voltak, ő kint született). Egyszer kérte, hogy írjam alá az egy nap szabadságát, mert el kell mennie a nagykövetségre szavazni (önkormányzati-szerű választások voltak), külömben 1000 AUD büntetést fizet.
Kérdeztem, hogy kire fog szavazni és miért. Azt mondta, hogy "a fentiek közül egyikre sem", mert nem képviselik a kivándoroltak szempontjait.

Tehát működik ez, ha a véleméynünk a fontos, nem pedig a szavazat-maximalzálással elérhető legnagyobb állami támogatás elérése a cél.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.29. 07:44:41

@purplehaze:

" Nem picit olvadna az a legendás 2/3!!!"

Emellett a baloldali pártok mandátumot se kapnának. Hiszen az "egyikre sem" is szavazatnak számítana, és az a teljes balos csürhét lenyomná a bejutási küszöb alá. Csak a jobbos csürhe jutna be.

Szóval nem kétharmad lenne az a kétharmad, hanem három-harmad.

s 2014.05.29. 09:42:14

@Narancskommunista: "ha mindig minden politikus azt csinálná, amit a lakosság többsége szeretne, akkor a jelenleginél is rosszabbul állnánk"

Ember, ez történik élő egyenesben. Mit nem látsz ezen? A politikusok azért csinálnak mindent a lakosság igényei szerint, hogy megtarthassák a hatalmat. Előtte elhitetik mindenkivel, hogy nem kell melózni, lesz akkor is szőlő és lágy kenyér. A népeknek ez tetszik, beszopják, megszavazzák ezeket a faszkalapokat, aztán lecsúszunk a béka segge alá, mert abból egy szó sem volt igaz, amit összehadováltak.
Egy igazi vezető azt tenné, ami a népnek és az országnak a hosszú távú érdeke. Ehhez persze felelősen gondolkozó állampolgárok is kellenének. Tehát a felelősség nem ott van, hogy elmegyünk szavazni, hanem ott, hogy nem megyünk el, ha azt látjuk, hogy az ország érdekével ellentétesen cselekvő politikai erők léteznek csak, akik a maguk kibaszott hatalmának megszerzésén és megtartásán kívül mást nem is képesek tenni, igaz, nem is akarnak mást.

Ianas 2014.05.30. 01:02:37

@Gera: Nem annyira. Mint mondtam, szerintem nagyon kényelmetlen mindig elmenni szavazni, mondjuk havonta. Következésképp a Zemberek előbb-utóbb rájönnének, hogy valamit lépni kell. Egy ilyen rendszerben, mivel mindenki szavaz, a kis pártoknak is nagyobb esélye lenne... Stb.

Ianas 2014.05.30. 01:04:20

@Nyekenyóka: Pont hasonló elképzelésem volt, de keményebb. Minden állam annyi %-át kapja meg a rá eső támogatásnak, amennyi % szavazó elment szavazni.

Hidd el, gyorsan megoldanák a problémát házon belül.

Ianas 2014.05.30. 01:05:57

@polyvinyl: Ne gondold... Szerintem, aki nem ment el szavazni, de oda kényszerülne, a második körben már nem az "egyik sem"-et választaná. Valószínűleg egy random kispártot, ami a lehető legjobbat tenné a magyar politikai életnek.
süti beállítások módosítása