HTML


Kisállat szemészeti szakrendelés
Kutya macska szembetegség diagnosztika, kezelés és műtétek.
www.allatorvos-szemeszet.hu


R&D Kismama Divat
Minőségi és egyedi kismamaruha megfizethető áron. Új nyári kollekció.
www.kismama-divat.hu

sidebar.png

Samsung Z okostelefon, Tizen operációs rendszerrel. Ezmiez?

Amit tudunk, hogy hivatalosan bejelentették a Samsung Z készüléket. Amit én nem értek, hogy mi a cél vele. Szerintem csak a Samsung körüli állóvíz felkavarása. Meglátjuk, mire lesz elég.

samsung-z.jpg

Amikor először hallottam arról, hogy a Samsung saját operációs rendszerrel ad ki telefont, arra gondoltam, hogy valamilyen „butított” készüléket szándékoznak bevezetni, kimondottan a szegényebb piaci szegmensben.
Ezzel nagyjából egyezik az, hogy a Samsung Z első körben Oroszországban árusítja majd a készüléket, várhatóan a harmadik negyedévtől. A június 5 –i bejelentésen hangsúlyozták is, hogy egyelőre nem tervezik sem az amerikai, sem pedig az európai régióban való bevezetést.

Ellenben a konfigurációt elnézve egyáltalán nem egy olcsó modellről van szó.

Négymagos és 2,3 GHz –es processzor hajtja, 2 GB RAM és 16 GB – os belső memória található benne, ami microSD kártyával bővíthető.
LTE-A, NFC kompatibilis és tartalmazza a Galaxy S5 –ben debütált újlenyomat olvasót is.
A 8 megapixeles kamera a szokásos Samsung funkciókkal és a 2,1 megapixeles előlapi kamera korrektnek tűnik.

Egyedül talán a kijelzője marad el a csúcskategóriás modellektől. A 4,8 –as S AMOLED, a maga 1280 x 720 felbontásával már inkább csak felső-közép kategóriába sorolja a készüléket. A gsmarena.com szakírója cikkében utalt is rá, hogy vélhetően az ár csak kicsivel lesz a zászlóshajók ára alatt.

A telefon megjelenésének egyik oka talán az Androidtól való függetlenség elérése?

Nos, ez akár lehet egy jó indok. De átgondolva, maximum jelzésértékű lehet ez a függetlenség. Az Android operációs rendszer olcsó, és nagyon széles körben, rengeteg hardware –re rátehető. A kezelő felülete a gyártók számára könnyen egyedivé tehető és a rá kapható megszámlálhatatlan alkalmazás miatt vonzó a felhasználók számára.

E helyett egy gyakorlatilag új, saját fejlesztésű operációs rendszer bevezetése nem tűnik logikus döntésnek. Még akkor sem, ha egyébként a Galaxy Gear órákhoz és az okoskamerákhoz már elkészítették a Tizen operációs rendszert.

De mit nyújt a Tizen mobil készüléken?

A Samsung tájékoztatón elhangzott, hogy a legfontosabb érv mellette az alacsony rendszerigény. Állítólag nagyon mérsékelten fogyasztja a memóriát, a telefon villámgyorsan kapcsol be, az operációs rendszer nagyon gyorsan feláll. Mondjuk, ehhez képest nagyon komoly processzort és memóriát pakoltak alá. Gyanítom, a frissítésekkel azért fog ez még lassulni.

A másik érdekessége ennek az operációs rendszernek, hogy a Samsung állítás szerint a felület nagyon felhasználó-barát. A telefon kezelésének elsajátítása igen rövid tanulási idővel bír. Ez viszont jó hír azoknak, akik az idősebb korosztályból most váltanak készüléket. Egy két modellen kívül már szinte lehetetlen könnyen kezelhető telefont venni.

A készülék szép.

Kimondottan kellemes megjelenésű a két szín és a bőr-hatású hátlap. Semmi átütő design, de határozottan felüdülés a Samsung Androidos modelljeinek egysíkú megjelenése mellett. De a design nem magyarázza a teljesen új koncepció bevezetését.

Akkor miért is jött ez a telefon?

Fogadjuk el, hogy a Samsungnál nem h*lyék dolgoznak, tehát biztosan van valami kézzelfogható cél a Samsung Z bemutatásával.

Én azonban gyanítok egy kis kétségbeesést a Samsung Z bemutatása mögött. Ha sorra vesszük a piacvezető gyártókat, láthatjuk, hogy szinte mindenki tud valami különlegeset mutatni. Vagy úgy tesz, mintha tudna.

Az Apple ritkán ad ki új eszközt, de azt olyan várakozás előzi meg, hogy akár hónapokig arról beszél az internet. A saját brand-jét emelte olyan magasba, hogy gyakorlatilag bármit is dobnak a piacra, azt zabálja a nép. Mindegy mi az, csak „i” –vel kezdődjön. És e mellett még design, minőségi és innovációval teli eszközök jelennek meg Apple logóval.

Az LG is szépen kezd kitörni a tucat Androidos gyártók masszájából. A hajlított kijelző, a hátlapba helyezett gombok és az önjavító anyagú borítás mind mind innovatív elemek.

A Sony szép csendben egyre jobb készülékeket gyárt. Úgy készít víz és ütésálló modelleket, hogy közben a design sem csorbul. A kamera funkciók pedig igazán profik a Sony mobiljaiban.

A Nokia/Microsoft is a hírek élén tud maradni. És nem csak a felvásárlás ügyében, hanem az igazán jó Lumia modellekkel is. Ráadásul a Windows Phone operációs rendszer is igazán különlegessé teszi a készülékeket, (aki szereti, de mindenképpen gyakorlatilag egyedi dolog). És persze a legendás Zeiss optikás kamerák a Lumia telefonokban.

Egyedül talán a HTC, aki lejtmenetben van, szerintem. Bár a ONE széria az igazán szép design megoldásaival és anyaghasználatával elég különleges, nagy innovációt onnan sem látunk. Nem véletlen, hogy a hírek szerint nagy jövőt nem jósolnak annak a gyártónak.

És a Samsung sem jelentkezett semmi olyan újdonsággal, amire nagyon felkaptam volna a fejem. Semmi különleges, hozzák a kötelezőt. Nagyobb felbontás a kijelzőn, több mag a processzorban, de semmi extra. A design pedig gyakorlatilag szintén nem hoz egyediséget.
A Galaxy Gear szinte elveszik a többi okosóra között, a fényképezőgépbe oltot mobil pedig nem váltotta be a reményeket.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy a Samsung nem jó telefonokat gyárt, hanem azt, hogy semmi olyan különlegességet nem mutat fel, ami új vásárlóerőt vonzana be. Míg a többi gyártó így vagy úgy, de folyamatosan szipkázza el a vásárlókat tőle. Elég, ha csak az LG telefonokra gondolunk. Samsungról LG –re váltani nem egy nagy ugrás, hiszen az Android ugyanaz. De egy sokkal szebb és innovatívabb készüléket kapunk.

Az én elgondolásom szerint a Samsung újra fel akarta lendíteni az érdeklődést maga körül. Ennek pedig a legegyszerűbb és legolcsóbb módja egy kész operációs rendszer és egy kicsit szebb design összekapcsolása volt. Aztán meglátjuk, mit érnek el vele.

11 komment

Címkék: mobil kütyü Samsung Z

A bejegyzés trackback címe:

https://varosember.blog.hu/api/trackback/id/tr896259943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A munka hőse, minden kommunista őse (törölt) 2014.06.02. 21:36:06

érdekes, hogy pont samsungéknál lett komoly szempont egy "gyorsan felálló" (hehe,...) operációs rendszer készítése. nem is tudom, melyik dél-koreai gyártó rakja tele előtelepített és mezei felhasználó számára gyakorlatilag eltávolíthatatlan alkalmazásokkal az androidot...

mióta hozzájutottam egy n***s (szándékosan nem reklámoznám, aki ismeri, tudja...) telefonhoz, tudom, mi az etalon "gyorsan felálló" rendszer terén.

Péter Tóth 2014.06.02. 22:55:32

@A munka hőse, minden kommunista őse: Esküszöm ezen a n***s márkán gondolkodom egy órája. :-(

gada00 2014.06.03. 07:02:52

Szerintem az oroszok miatt kellett uj op rendszer, gondolom be akarnak zákózni a google elől.

MarcusFenix 2014.06.03. 07:04:16

oké Tizen ... de ki fog fejleszteni rá? Mert a windows mobile halála is ez egyenlőre, pedig az sokkal szélesebb platform.

havasicsóka 2014.06.03. 08:43:41

Nekem volt badás telefonom. Csak az vegyen ilyet, akit nem érdekelnek a telepíthető programok és a frissítések. Az elején mindent ígérgettek, de nem lett rá semmi. Ez szerintem detto...
Ha azt mondják pl, hogy még nincsen rá viber, de már készül, na akkor tudd, hogy hazudnak!

Péter Tóth 2014.06.03. 09:22:55

@gada00:

Ez mondjuk egy érdekes álláspont. Bár azt szerintem simán fű alatt mutatták volna be.

Péter Tóth 2014.06.03. 09:25:13

@MarcusFenix:

Úgy nagyjából senki. A mobil szektor ismerői több fórumon is jelezték, hogy a mobil piac nem kész még egy okos-telefon operációs rendszert fogadni.

Ezért gondoltam,hogy ez egy buta-telefon lesz, csak ahhoz meg drága.

protézisesh 2014.06.03. 11:58:08

nekem is volt badás telóm (Samsung S8500GT Wave1 a teljes neve). Aluház, SAMOLED, gorillaüveg, akkoriban erős (1GHz?) proci, sok memória, jó kamera, natív GPS, stb. mindezt egy akkori iPhone árának feléért. Csak kurvára nem jött rá semmilyen app, a mai napig nincs rá skype, viber, stb.

EZ ZSÁKUTCA. A világon két oprendszer terjedt el, az iOS és az Android. Ennyi. Ezekhez kell hardver, aztán csókolom. A Nokia is úgy nyírta ki magát, hogy ragaszkodott a symbianhoz, aztán meg átállt a szintén semmire se való WP-re. MINEK?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.03. 16:54:22

Wave2 S8530GT telefonom volt.
Egy félszívvel megcsinált szarság volt csupán!
Átbaszás volt a köbön!
Soha többet!

Péter Tóth 2014.06.03. 21:46:45

@pobeda:

Ohhh. Én végig egy gyártót próbáltam kitalálni. Ennyi eszem van :-(
süti beállítások módosítása