HTML

Selyemtyúk: menő.

Hogy miért nem Vattatyúknak hívják, nem tudom, de ha lesz egy talpalatnyi földecském, ilyet beszerzek.

selyemtyuk.jpg

Először Donkey Hote nagyszerű blogjában olvastam erről a remek jószágról, aztán túrtam fel a netet, hogy utána tényként közöljem a Hercegkisasszonnyal, veszünk egy Selyemtyúkot.
Ekkor közölte ő, hogy menjek a p*csába a hülyeségemmel, mert elválik. Én akkor mondtam, hogy még hozzám se jött. Akkor ő úgy módosította, hogy ha nem hagyom abba, akkor hozzám jön és elválik egyszerre. De ez most mellékszál.

Na, szóval a Vattatyúk,

pardon Selyemtyúk, nagyjából úgy néz ki, mintha egy angóranyúl rossz sarkon fordult volna be az ólak között, de ha már ott van… A végeredmény pedig egy hatalmas tollrengeteg lábakkal. Többféle szín (fehér, fekete, sárga stb.) és két méret létezik, de ha divatba jön, biztosan csinálnak celebeknek táskában hordható extra minit is.

Származását tekintve egy egészen ősi fajta, valahonnan Ázsiából jött és a mai napig tartják díszállatként és funkcionális okokból.
Ugyanis ez a tyúkfaj hihetetlen jól kotlik és nagyon gondos anya. Lelkesen és odaadó szeretettel költi ki akár más egyedek, sőt más fajták tojásait is. Szakértők szerint ezért érdemes tartani, mert így meg van oldva a többi tyúk tojásainak kiköltése, ha esetleg a másik tyúk inkább a karrierjére akar koncentrálni és nem vállal gyereket.

Díszállatként pedig nem csak hogy dekoratív, hanem állítólag nagyon jó arc. Nyugodt, barátságos és szereti az emberek közelségét. És tele van különlegességgel. Például öt lábujja van, ami ritkaság, mert az összes tyúkfajnak normás esetben négy van lábanként. Mint az közismert. (Közismert? Attól tartok Safranek, maga gúnyolódik velem.)

Elméletileg ehető. De részben csak az egészen elkeseredett fogyókúrázók eszik meg egy gyenge pillanatukban a díszállataikat. Részben pedig

a Selyemtyúk belül kék.

Tehát nem csak a fülcimpája (türkiz) és a lábai (fekete-sötét) kék, hanem a húsa, a csontja, a bőre és az egész belső része sötétkék. Így elég bizarr lenne kék csirkecombot feltálalni.

Meg szerencsére drága is, tehát ez a tündéri jószág megmarad a csirkeólak keltetőgépének és az emberek gyönyörködtetése céljából.  

kép forrása: Wikipédia

1 komment

Címkék: állattartás selyemtyúk

A bejegyzés trackback címe:

https://varosember.blog.hu/api/trackback/id/tr397025669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donkey Hote 2014.12.31. 11:50:42

Nagyon szeretem a blogodat! Tegnap már nekikezdtem olvasni! Nagyon örülök, hogy írtál a selyemtyúkról! Nagyon jól esett! Mond meg az asszonynak, hogy nagyon szelíd jószág. Engem édesanyám zsarolt meg még régen, hogy ha malacot veszünk elcuccol. Végül megvettük és itthon maradt. Asszonyok... :D

DH
süti beállítások módosítása